Карта - Шеланд (Sjælland)

Шеланд (Sjælland)
Шеланд (дат. Sjælland, Шелан), известен и като Зеланд, е най-големият датски остров, разположен в Балтийско море. На него живеят повече от 2 млн. жители и се намира столицата на страната Копенхаген. Площ 7031 km².

Остров Шеланд е разположен в източната част на страната. Дължината му от север на юг е 128 km, а максималната ширина 98 km. На изток протока Йоресун (Зунд) го отделя от Швеция, на запад протока Стурабелт (Голям Белт) – от остров Фюн, а на юг протока Смоланс Фарванет – от островите Лолан, Фалстер и Мьон. Бреговете му са предимно ниски, силно разчленени от заливи и фиорди – Исефиорд и Роскилефиорд на север, Сайерьобугт на северозапад, Ямерланбугт и Мусхолмбугт на запад, Коребексминебугт и Авнефиорд на юг, Факсебугт на югоизток, Кьогебугт на изток. Изграден е предимно от варовици и глини, препокрити с ледникови наслаги. Релефът представлява хълмиста, предимно моренна равнина с максимална височина връх Гюленльовес Хой 126 m, разположен в централната му част. Отделни участъци от острова, предимно на северозапад лежат под морското равнище. На Шеланд има голямо количество езера: Аресьо (най-голямото в Дания), Есрумсьо, Салтбеквиг, Тисьо, Фуресьо, Тюструпсьо и др. Речната мрежа е гъста, представена от къси и малки, но пълноводни реки – Сусо (най-голямата на острова), Халебюо, Трюгевелео и др. В миналото Шеланд и бил покрит с гъсти букови и дъбови гори, от които сега са се запазили отделни малки участъци. Развива се интензивно земеделие (треви за кърма на животните, пшеница, захарно цвекло) и млечно животновъдство.

През 1987 г. започва проект за изграждане на мост между островите Фюн и Шеланд. В 1997 г. железопътният мост е готов и само година по-късно е отворен и за автомобили. Заедно с изградените по-рано мостове над Лилебелт, Шеланд най-накрая е свързан с континента по суша. През 2000 г. e открит Йоресунският мост, свързващ Копенхаген и шведския град Малмьо. На източното крайбрежие и на близкия остров Амагер е разположен град Копенхаген, столицата на страната. Други по-големи градове са: Хелсингьор, Роскиле, Слагелсе, Корсьор, Калунборг, Нествед и др.

 
Карта - Шеланд (Sjælland)
Карта
Гугъл (компания) - Карта - Шеланд
Гугъл (компания)
Гугъл Земя - Карта - Шеланд
Гугъл Земя
Оупън Стрийт Мап - Карта - Шеланд
Оупън Стрийт Мап
Карта - Шеланд - Esri.WorldImagery
Esri.WorldImagery
Карта - Шеланд - Esri.WorldStreetMap
Esri.WorldStreetMap
Карта - Шеланд - OpenStreetMap.Mapnik
OpenStreetMap.Mapnik
Карта - Шеланд - OpenStreetMap.HOT
OpenStreetMap.HOT
Карта - Шеланд - CartoDB.Positron
CartoDB.Positron
Карта - Шеланд - CartoDB.Voyager
CartoDB.Voyager
Карта - Шеланд - OpenMapSurfer.Roads
OpenMapSurfer.Roads
Карта - Шеланд - Esri.WorldTopoMap
Esri.WorldTopoMap
Карта - Шеланд - Stamen.TonerLite
Stamen.TonerLite
Страна - Дания
Национално знаме на Дания
Кралство Дания е скандинавска страна, намираща се в Северна Европа. Граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета; датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта ѝ е 43 098 km² (без отвъдморските територии), от които 42 409 km² суша и 689 km² водна площ.

* ок. 12500 пр.н.е. – имиграция на първите племена към Ютландия
Карта - Дания1000px-Denmark_physical_map.svg.png
1000px-Denmark_physi...
1000x806
freemapviewer.org
Карта - Данияdenmark_pol99.jpg
denmark_pol99.jpg
1406x1154
freemapviewer.org
Карта - Дания1836px-Denmark_location_map.svg.png
1836px-Denmark_locat...
1836x1479
freemapviewer.org
Карта - ДанияDenmark_regions_map1.png
Denmark_regions_map1...
2371x2191
freemapviewer.org
Карта - ДанияDenmark_satellit3.jpg
Denmark_satellit3.jp...
2221x1811
freemapviewer.org
Валута / Език (лингвистика)  
ISO Валута Символ Significant Figures
DKK Датска крона (Danish krone) kr 2
ISO Език (лингвистика)
EN Английски език (English language)
DA Датски език (Danish language)
DE Немски език (German language)
FO Фарьорски език (Faroese language)
Neighbourhood - Страна  
  •  Германия