Kort (geografi) - Frankfurt am Main

Frankfurt am Main
Frankfurt am Main, almindeligt kendt blot som Frankfurt, er den største by i den tyske delstat Hessen og den femtestørste by i Tyskland med et indbyggertal på indbyggere. I byområdet, Stor-Frankfurt, er indbyggertallet på 2,5 mio.

Indtil 1866 var byen en fri rigsstad, der i perioder fungerede som en slags hovedstad for Tyskland. I dag er Frankfurt en af verdens vigtigste finansbyer og er hjemsted for Den Europæiske Centralbank, Deutsche Bundesbank, Frankfurt-børsen og flere store kommercielle banker. Byens vigtigste brancher er bank- og forsikringsvirksomhed samt bilindustrien med en række tyske hovedsæder, bl.a. Kia Motors, Fiat og Continental AG. Frankfurt har en lang tradition for udstillinger, og årligt arrangeres internationale messer, bl.a. en af verdens største bogmesser og en bilmesse.

Skyskraberne i Bankenviertel med hovedsæderne for en række storbanker giver byen et udseende, der minder om amerikanske storbyer, og som ellers ikke er kendt i Europa. Byen huser nogle af de højeste huse i Europa: Commerzbank-Tower og Messeturm.

Frankfurt er forbundsrepublikkens trafikknudepunkt, hvor motorvejene fra Köln, Hannover, Karlsruhe, Hamborg, Basel og Würzburg mødes. Frankfurter Kreuz, motorvejen tæt på lufthavnen passeres dagligt af omkring 320.000 biler. Frankfurt Airport er en af verdens travleste internationale lufthavne efter passagertrafik og det vigtigste knudepunkt for Tysklands nationale luftfartsselskab Lufthansa. Frankfurts hovedbanegård er en af de største terminaler i Europa og den travleste, den drives af Deutsche Bahn, de tyske statsbaner, og har 342 daglige tog til indenlandske og europæiske destinationer, og bruges af ca. 350.000 passagerer dagligt.

Frankfurt er også hjemsted for mange kulturelle og uddannelsesmæssige institutioner, herunder Johann Wolfgang Goethe-Universität med 38.000 studerende og Frankfurt University of Applied Sciences med 11.000 studerende, og mange museer (f.eks. Städel, Senckenberg Museum, Schirn Kunsthalle og Goethe-Haus).

Der er i Frankfurt fundet spor af keltisk, germansk og romersk bebyggelse fra 1. og 2. århundrede e.Kr., og fra ca. 500 var stedet under frankisk dominans. Navnet Frankfurt er tidligst overleveret i 794 i formen Franconofurd, som betød 'frankernes vadested'. Fra midten af 1100-tallet fandt de tyske kongevalg sted i Frankfurt, og den blev en vigtig handelsby med status som umiddelbar rigsstad fra 1245. Jøder bosatte sig i byen fra 1200-tallet og medvirkede til at gøre Frankfurt til tysk finanscentrum.

I udviklingen af den betydningsfulde handel med bøger var jøder toneangivende, selvom de fra 1500-tallet til 1798 måtte leve i ghetto. I 1816-66 var byen tysk hovedstad som sæde for Forbundsdagen, og Frankfurterparlamentet forsøgte her 1848-49 at nå frem til en tysk samling. I 1866 blev Frankfurt indlemmet i Preussen, og området industrialiseredes kraftigt. I 1944-45 ødelagdes store dele af byen ved allierede bombeangreb. Det jødiske samfund blev udslettet under nationalsocialismen, men efter 1945 er et nyt atter blevet et af de betydeligste i Tyskland.

 
Kort (geografi) - Frankfurt am Main
Land - Tyskland
Tysklands flag
Tyskland (Deutschland), officielt Forbundsrepublikken Tyskland (Bundesrepublik Deutschland), er et land i Central- og Vesteuropa. Det har et samlet areal på 357.582 kvadratkilometer og landareal på 348.672 kvadratkilometer. Det meste af landet har et tempereret klima. Føderationen Tyskland er en parlamentarisk republik bestående af 16 delstater. Det er med omkr. 83,7 millioner indbyggere (31. marts 2022) EU’s folkerigeste land. Det gav en befolkningstæthed på 238 indbyggere per km2, 100 mere end i Danmark. Landets hovedstad samt største by er Berlin, mens dets største byområde er Ruhr-distriktet, der bl.a. består af Dortmund og Essen. Tysklands øvrige største byer er Hamborg, München, Köln, Frankfurt am Main, Stuttgart, Düsseldorf, Leipzig, Bremen, Dresden, Hannover og Nürnberg.

Siden antikken har det nordlige Tyskland været befolket af adskillige germanske folkeslag. Området blev kaldt Germanien allerede før år 100. Under folkevandringstiden spredte de germanske stammer sig også mod syd. Fra det 10. århundrede udgjorde de tyske områder en vigtig del af Det Hellige Romerske Rige af Tysk Nation. Nordtyskland blev i løbet af det 16. århundrede centrum for den protestantiske reformation. I 1815 blev Det Tyske Forbund dannet i kølvandet på det tysk-romerske riges kollaps. Martsrevolutionen (1848-49) førte til, at det såkaldte Frankfurterparlament indførte demokratiske rettigheder.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Sprog
DE Tysk (German language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Belgien 
  •  Danmark 
  •  Frankrig 
  •  Holland 
  •  Luxembourg 
  •  Polen 
  •  Schweiz 
  •  Tjekkiet 
  •  Østrig 
Subnational enhed
Land, State, Region,...
By, Landsby,...