Kort (geografi) - Fujian (Taiwan) (Fukien)

Fujian (Fukien)
Fujianprovinsen eller Fukienprovinsen (福建省; Fújiàn Shěng; Hok-kiàn Séng), se øvrige navne nedenfor) er en provins i Republikken Kina (Taiwan). Den inkluderer den lille arkipæologi Kinmen-øerne og Matsu-øerne ud fra sydøstkysten af Fujian-provinsen i Kina. Provinssædet findes i Jincheng i Kinmen. Det er den ene af to provinser i Republikken Kina, den anden er Taiwanprovinsen.

Fujianprovinsen var engang en del af den traditionelle Fujianprovins i Kina, men den blev delt i to i 1949 i forbindelse med Kinesiske borgerkrig, en styres af Taiwan og en af Kina.

Fujianprovinsen består af to amter: Kinmen County og Lienchiang County. Disse øer har et samlet areal på 182,66 km² og et befolkningstal på 71.000 (2001).

Følgende øer i Fujian administreres under Taiwan:

Kina gør krav på Kinmen kendt som Jinmen County, Quanzhou, Fujian og Matsuøerne kendt som Mazu Township, Lianjiang County, Fuzhou, Fujian.

 
Kort (geografi) - Fujian (Fukien)
Land - Taiwan
Republikken Kinas flag
Taiwan (traditionelt kinesisk: 臺灣, forenklet kinesisk: 台灣, pinyin: Táiwān), officielt Republikken Kina (traditionelt kinesisk: 中華民國, forenklet kinesisk: 中华民国) er et land i Østasien. Navnet Republikken Kina skyldes at regeringen i Taiwan har oprindelse i fastlandskina, hvor den fra 1912 til 1949 kontrollerede store dele af Kina. I dag kontrollerer den kun øen Taiwan, der udgør 99% af landets areal, samt Penghu, Kinmen, Matsu og andre småøer. Blandt nabolandene er Folkerepublikken Kina, Japan og Filippinerne. Taipei er hovedstaden og Taiwans økonomiske og kulturelle center mens New Taipei City er største by målt på befolkningstal. Landarealet udgør 32.260 km², hvilket giver en befolkningstæthed på 730,68 indbyggere per km² i 2018.

Der bruges flere forskellige navne for Taiwan. Det tidligere navn “Formosa” stammer fra 1544 hvor portugisiske sømænd opdagede hovedøen og gav den navnet ‘’Ilha Formose’’, der betyder “Smuk ø”. I starten af det 17. århundrede byggede det hollandske selskab Forenede Østindiske kompagni fæstningen Fort Zeelandia på en lille ø tæt på hovedøens vestkyst. Øen blev af de lokale oprindelige folk kaldt for “Tayouan” og det navn blev udvidet til at være navn for hele hovedøen. Da Taiwan var japansk blev den kaldt for Takasago.
Valuta / Sprog  
ISO Sprog
ZH Kinesisk (Chinese language)
Kvarter (by) - Land  
Subnational enhed
Land, State, Region,...