Kort (geografi) - Lviv oblast (Lvivska Oblast)

Lviv oblast (Lvivska Oblast)
Lviv oblast (Львівська область, ) er en af Ukraines 24 oblaster beliggende i den nordvestlige del af landet. Oblasten har (2015) indbyggere og et areal på km². I vest grænser Lviv oblast til Polen, ellers kun til andre områder i Ukraine.

Oblasten indeholder en del af det historiske landskab Galicien, blandt andet landsbyerne Pisotjne (Пісочне), Mativ (Матів), Zalyzjnja (Залижня), Bodjatsjiv (Бодячів), Sjpykolosy (Шпиколоси), Knjazje (Княже), og Fusiv (Фусів) frem til opløsningen af Galicien i 1918.

Det administrative center er Lviv ((2015)). Andre større byer er Drohobytj ((2015)), Tjervonohrad ((2015)), Stryj ((2015)) og Sambir ((2015)). Gennem oblasten forløber de store transportforbindelser fra Ukraine til Slovakiet, Østrig og Sydeuropa.

Lviv oblast har statsgrænse til Polen (voivodskaberne Lublin og Nedrekarpaterne) mod vest og grænser op til Volyn og Rivne oblast mod nord, Ternopil oblast mod øst, Ivano-Frankivsk og Zakarpatska oblast mod sydøst og syd.

Der er 1928 bymæssige og landlige bebyggelser, der indtil 2020 var fordelt på 20 rajoner (distrikter) i Lviv oblast. Den 18. juli 2020 blev antallet af distrikter reduceret til syv. Disse er:

* 1) Tjervonohrad (Червоноградський район), centrum ligger i byen Tjervonohrad;

* 2) Drohobytj (Дрогобицький район), centrum ligger i byen Drohobytj;

* 3) Lviv (Львівський район), centrum er i byen Lviv;

* 4) Sambirskyj (Самбірський район), centrum ligger i byen Sambir;

* 5) Stryi (Стрийський район), centrum ligger i byen Stryj; 
Kort (geografi) - Lviv oblast (Lvivska Oblast)
Land - Ukraine
Ukraines flag
Ukraine er et land i Østeuropa. Det grænser op til Rusland mod øst, Hviderusland (Belarus) mod nordvest, Polen, Ungarn og Slovakiet mod vest, Rumænien og Moldova mod sydvest, og Sortehavet og Det Azovske Hav mod henholdsvis syd og sydøst. Ukraine er i øjeblikket – ud over nedennævnte russiske invasion af de østlige republikker – involveret i en territorialstridighed med Rusland over Krimhalvøen, som Rusland besatte i 2014, men som Ukraine samt hovedparten af det International samfund anerkender som ukrainsk.

Ukraine er verdens 46. største land. Ukraine har et indbyggertal på 44,13 millioner. Det er dermed det 32. folkerigeste land i verden.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
UAH Ukrainske hryvnia (Ukrainian hryvnia) â‚´ 2
ISO Sprog
PL Polsk (Polish language)
RU Russisk (Russian language)
UK Ukrainsk (Ukrainian language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Hviderusland 
  •  Moldova 
  •  Polen 
  •  Rumænien 
  •  Rusland 
  •  Slovakiet 
  •  Ungarn