Kort (geografi) - Socotra

Socotra
Socotra (سُقُطْرَى, Suquṭra), også stavet Soqotra, er en lille øgruppe på fire øer i Det Indiske Ocean, som tilhører Yemen. Den største af øerne med samme navn udgør omkring 95% af øgruppens samlede landmasse. Øgruppen ligger omtrent 240 kilometer øst for Afrikas Horn og 380 kilometer syd for Den Arabiske Halvø. Øgruppen ligger meget isoleret, og gennem artsdannelse findes en tredjedel af planterne kun på øgruppen og ingen andre steder på jorden. Socotra er blevet beskrevet som det mest fremmedartede sted på jorden.

Hovedøen er 132 kilometer lang og 49,70 kilometer bred. Øer har et tropisk ørken- og steppeklima (Köppens klimaklassifikation: BWh og BSh). Socotra blev i 2008 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste for sit unikke plante- og dyreliv. Ifølge sagnet voksede det enestående dragetræ første gang frem på det sted, hvor to brødre, Darsa og Samha, slog hinanden ihjel. På arabisk kaldes det al-akhawain (de to brødres blod). Det helt unikke træ, med sin blodrøde harpiks og tætte trækrone af forhistoriske blade, er det lovpriste symbol for både Socotra og Yemen.

I maj 2018 blev Socotra ramt af cyklonen Mekunu, der forvandlede øen til katastrofeområde.

 
Kort (geografi) - Socotra
Kort (geografi)
Land - Yemen
Yemens flag
Yemen er en arabisk republik. Hovedstaden er Sanaá. Republikkens sprog er arabisk, og religionen er islam. Landets eksport består primært af kaffe og bomuld.

Historisk var landet en del af Det Islamiske Rige (631-1517), derpå kom landet under det Osmanniske Rige. I 1918 blev landet et kongedømme med en imam som overhoved. Et militærkup i 1962 førte til republik og derefter borgerkrig indtil 1967, hvor landet blev delt i Nordyemen og Sydyemen. I denne konflikt støttede Saudi-Arabien imamen, mens den republikanske regering fik støtte fra Egypten. De to stater blev atter sammenlagt ved Yemens genforening i 1990.
Valuta / Sprog  
ISO Sprog
AR Arabisk (Arabic language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Oman 
  •  Saudi-Arabien