Peta - Bandar Udara Internasional Senai (Senai International Airport)

Bandar Udara Internasional Senai (Senai International Airport)
Bandar Udara Internasional Senai sebelumnya dikenal sebagai Bandar Udara Internasional Sultan Ismail (Lapangan Terbang Antarabangsa Senai; Jawi: لاڤڠن تربڠ انتارابڠسا سناي; செனாய் பன்னாட்டு வானூர்தி நிலையம்) merupakan sebuah bandar udara yang terletak di Senai, Distrik Kulai, Johor, Malaysia. Bandar udara ini melayani negara bagian Johor dan penduduk di selatan Semenanjung Malaysia. Sultan Ismail merupakan satu dari empat hub di Malaysia bagi Air Asia, sementara ketiga hub lainnya terletak di Bandara Internasional Kuala Lumpur, Bandar Udara Internasional Kota Kinabalu, dan Bandar Udara Internasional Kuching. Hari ini, bandar udara ini dikelola oleh Senai Airport Terminal Services Sdn Bhd, operator bandara independen pertama di Malaysia setelah memisahkan diri dari Malaysia Airports Holdings Berhad pada 2003.

 
 IATA Code JHB  ICAO Code WMKJ  FAA Code
 Telepon +607 599 4500  Faksimile +607 599 6624  Surel
 Laman Pranala  Facebook  Twitter
Peta - Bandar Udara Internasional Senai (Senai International Airport)
Negara - Malaysia
Bendera Malaysia
Malaysia (Jawi: مليسيا) adalah sebuah negara federal yang terdiri dari tiga belas negeri (negara bagian) dan tiga wilayah federal di Asia Tenggara dengan luas 330.803 km persegi. Ibu kotanya adalah Kuala Lumpur, sedangkan Putrajaya menjadi pusat pemerintahan federal. Jumlah penduduk negara ini mencapai 32.730.000 jiwa pada tahun 2020. Negara ini dipisahkan ke dalam dua kawasan — Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur — oleh Kepulauan Natuna, wilayah Indonesia di Laut Natuna yang terletak di sebelah Selatan dari Laut China Selatan. Malaysia berbatasan dengan Thailand, Indonesia, Singapura, Brunei, dan Filipina. Negara ini terletak di dekat khatulistiwa dan beriklim tropika. Kepala negara Malaysia adalah seorang Raja atau seorang Sultan yang dipilih secara bergiliran setiap 5 tahun sekali dari antara raja negara-negara bagian yang diperintah. Raja Malaysia biasanya memakai gelar Sri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan pemerintahannya dikepalai oleh seorang Perdana Menteri. Model pemerintahan Malaysia mirip dengan sistem parlementer Westminster.

Malaysia sebagai negara federal belum pernah ada sampai tahun 1963. Sebelumnya, sekumpulan koloni didirikan oleh Britania Raya pada akhir abad ke-18, dan bagian barat Malaysia modern terdiri dari beberapa kerajaan yang terpisah-pisah. Kumpulan wilayah jajahan itu dikenal sebagai Malaya Britania hingga pembubarannya pada 1946, ketika kumpulan itu disusun kembali sebagai Uni Malaya. Seiring dengan semakin meluasnya tentangan, kumpulan itu lagi-lagi disusun kembali sebagai Federasi Malaya pada tahun 1948 dan kemudian meraih kemerdekaan pada 31 Agustus 1957.
Peta - Malaysiamalaysia_rel98.jpg
malaysia_rel98.jpg
1440x1070
freemapviewer.org
Peta - MalaysiaMalaysia_regions_map.png
Malaysia_regions_map...
3008x1839
freemapviewer.org
Peta - Malaysiamalaysia_pol98.jpg
malaysia_pol98.jpg
1456x1086
freemapviewer.org
Peta - MalaysiaMalaysia_relief_location_map.jpg
Malaysia_relief_loca...
1200x457
freemapviewer.org
Mata uang / Bahasa  
ISO Mata uang Simbol Angka signifikan
MYR Ringgit (Malaysian ringgit) RM 2
ISO Bahasa
EN Bahasa Inggris (English language)
ML Bahasa Malayalam (Malayalam language)
MS Bahasa Melayu (Malay language)
PA Bahasa Punjab (Panjabi language)
TA Bahasa Tamil (Tamil language)
TE Bahasa Telugu (Telugu language)
TH Bahasa Thai (Thai language)
ZH Bahasa Tionghoa (Chinese language)
Neighbourhood - Negara  
  •  Brunei Darussalam 
  •  Indonesia 
  •  Thailand