Bendera nasional - Bendera Ghana

Bendera nasional  >  Bendera Ghana

Bendera Ghana

Bendera Ghana diperkenalkan pertama kali pada 1957.

Menggantikan variasi bendera di garis yang terletak di tengah dari tahun 1964 hingga 1966.

Bendera ini dibuat oleh Theodosia Okoh menggantikan Bendera Britania Raya setlah kemerdekaannya pada tahun 1957.

Warna-warna yang digunakan adalah dari warna gerakan Pan-Afrika dan bentuknya seperti Bendera Hongaria.

Warna merah menyimbolkan kemerdekaan, emas menyimbolkan tambang utama, dan hijau menyimbolkan kehutanan.

Bendera nasional 
Bendera Ghana

Negara - Ghana

Republik Ghana adalah sebuah negara di Afrika Barat yang berbatasan dengan Pantai Gading di sebelah barat, Burkina Faso di utara, Togo di timur, dan Teluk Nugini di selatan. Luas wilayahnya hampir dua kali luas pulau Jawa. Ghana merupakan salah satu negara penghasil cokelat terbesar di dunia di samping penghasil alumunium terbesar di Afrika. Dahulu bernama Pesisir Emas, nama "Ghana" berasal dari Kekaisaran Ghana (walaupun wilayahnya tidak seluas Ghana saat ini).

Sebelum zaman penjajahan, Ghana diduduki oleh beberapa kekaisaran kuno, termasuk kekaisaran pedalaman di Ashanti dan pelbagai negara Fante di sepanjang pantai. Perdagangan dengan negara-negara Eropa berkembang maju setelah hubungan dengan pihak Portugis pada abad ke-15
Neighbourhood - Negara  

  •  Burkina Faso 
  •  Pantai Gading 
  •  Togo 

Bahasa

Flag of Ghana (English)  Bandiera del Ghana (Italiano)  Vlag van Ghana (Nederlands)  Drapeau du Ghana (Français)  Flagge Ghanas (Deutsch)  Bandeira do Gana (Português)  Флаг Ганы (Русский)  Bandera de Ghana (Español)  Flaga Ghany (Polski)  加纳国旗 (中文)  Ghanas flagga (Svenska)  Drapelul Ghanei (Română)  ガーナの国旗 (日本語)  Прапор Гани (Українська)  Национално знаме на Гана (Български)  가나의 국기 (한국어)  Ghanan lippu (Suomi)  Bendera Ghana (Bahasa Indonesia)  Ganos vėliava (Lietuvių)  Ghanas flag (Dansk)  Ghanská vlajka (Česky)  Gana bayrağı (Türkçe)  Застава Гане (Српски / Srpski)  Ghana lipp (Eesti)  Vlajka Ghany (Slovenčina)  Ghána zászlaja (Magyar)  Zastava Gane (Hrvatski)  ธงชาติกานา (ไทย)  Σημαία της Γκάνας (Ελληνικά)  Quốc kỳ Ghana (Tiếng Việt) 
 mapnall@gmail.com