Kort (geografi) - Aguascalientes (by) (Aguascalientes)

Aguascalientes (Aguascalientes)
Aguascalientes er hovedstad i den vestligt-centralt beliggende mexicanske delstat Aguascalientes. Den ligger langs Río Aguascalientes bredder, i 1.888 meters højde.

Aguascalientes blev grundlagt den 22. oktober 1575. I 1835 blev byen hovedstad i den nydannede stat med samme navn, da dennes territorium blev udskilt fra nabostaten Zacatecas].

Byen fik sit navn, der stammer fra de spanske ord "aguas calientes" som betyder "varme vande", på grund af de varme kilder, der var overalt i området. Kilderne bliver brugt i kursteder og endda i private hjem. Indbyggerne i Aguascalientes (både byen og staten) kaldes på spansk for hidrocálidos eller "hydrotermiske" folk.

Ifølge den seneste folktælling fra Mexicos statistikkontor (INEGI), var Aguascalientes storbyområde i 2000 landets trettendestørste byområde målt på antallet af indbyggere, med over 900.000 personer. Byen er en af de hurtigst voksende byer i Mexico, og har på ti år vokset så meget, at nabokommunen Jesus Marias hovedby er blevet annekteret og nu er blevet gjort til en forstad. Private kilder anslår at indbyggertallet i 2005 var nået op på 1 million.

Den største Nissan-fabrik uden for Japan, ligger i byen. Mexicos to eneste Texas Instruments-fabrikker ligger også i byen.

* Antonio Acevedo Escobedo, forfatter

* José María Bocanegra, mexicansk præsident

* Francisco Díaz de León, kunstner

* Gabriel Fernández Ledesma, kunstner

* Manuel M. Ponce, musiker 
Kort (geografi) - Aguascalientes (Aguascalientes)
Land - Mexico
Valuta / Sprog  
ISO Sprog
ES Spansk (Spanish language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Belize 
  •  Guatemala 
  •  USA